Geschiedenis in vogelvlucht.

 

Het 18e Squadron NEI (Netherlands East Indies) is opgericht op 4 april 1942 op vliegbasis Fairbairn te Canberra Australië.

Het was een gecombineerd Nederlands-Australisch bommenwerpers squadron. Eerst onder commando van de RAAF later van de ML KNIL. Men vloog met de North American B25 Mitchell bommenwerpers.

Het squadron bestond in eerste instantie uit vliegtuigbemanningen die op 14 februari 1942, als het Detachement "Boot" naar Australië werden gestuurd om de nieuwe vliegtuigen op te halen, de B-25 Mitchell, een middelzware bommenwerper.

Dit detachement werd daarna aangevuld met het Detachement "Wittert", die ook de B-25 moest op gaan halen, maar dan in Brits-Indië.

De vliegschool en andere ML-KNIL leden (Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) zijn per boot eind februari 1942 naar de westkust van Australië gevaren en van daar uit naar het zuiden, deze groep zijn een paar maanden later naar de Verenigde Staten gevaren, om daar verder opgeleid te worden.

En dat waren de vliegers, niet het overige personeel. Vandaar de aanvulling met Australiërs en vliegers en andere bemanningsleden die in Jackson Mississippi waren opgeleid op de RNMFS en de nieuwe B-25s mee namen uit de VS naar Australië.

Het 18 sqn was gelegerd in:
1. Sinds oprichting in Canberra
2. Vanaf dec 1942 in MacDonald ( bij Darwin)
3. Vanaf mei 1943 in Batchelor
4. Net voor capitulatie Japan in Balikpapan op Borneo
5. Tijdens Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in Tjililitan op Java

 

Wilt u veel meer lezen over het 18e sqn? Klik dan hier:

Wetenswaardigeheden

Boeken over het 18e sqn

Speeches

Handige links

In de media

 

Wilt u meer zien over het 18e sqn?

Klik dan hier:

Voor de Camera

 

Wilt u weten:

..wie er achter deze website zit?

De Stichting

..hoe u dit initiatief kunt steunen?

Donaties

..en welke activiteiten er worden georganiseerd? 

Reünie/ Reunion 2017

 

 


Ze werden ingezet in 3 tijdvakken:
1. WO II: strijd tegen Japan
2. Na capitulatie Japan: ondersteunende taken
3. Indonesische onafhankelijkheidsstrijd: de strijd in de politionele acties in okt 1946 en dec 1948.

Periode 1: militaire taken zoals bombardementen en luchtsteun grondtroepen in strijd tegen Japan. Aan het einde van de bezetting van de Japanners kwam een grote vluchtelingenstroom op gang richting Australië. En een paar vliegers zijn op spectaculaire wijze gevlucht, waaronder Pulk Pelder in maart 1942 in de Lockheed L2 12

Periode 2: meer ondersteunende taken zoals: verkenningsvluchten, opsporen interneringskampen, voedsel- en medicijn droppings, verspreidden pamfletten en transport ex-geïnterneerden naar Australië

Periode 3: weer militaire taken zoals bombardementen, luchtsteun grondtroepen en uitschakelen luchtmacht TNI

Het 18 sqn werd opgeheven op 15 mei 1950. Het materieel werd overgedragen aan de AURIS*  van de republiek Indonesië. 
*(AURI(S) # Ankatan Udara Republik Indonesia (Serikat), vrij vertaald de luchtmacht van de Verenigde republiek Indonesië.


Heeft u vragen of wilt u wat met ons delen? Laat dan hier uw reactie achter: 

(Deze reactie is zichtbaar voor andere bezoekers van deze website. Heeft u liever contact zonder dat het voor anderen zichtbaar is, gebruik dan ons emailadres: 18sqnei@gmail.com)