"Pulk" Australië 2017

Reevers Warbirds in Adelaide eerde op zaterdag 8 april 2017 het spraakmakende Nederlands-Indische 18e Squadron, onderdeel van het ML-KNIL, dat tijdens WO2 met bommenwerpers streed voor de bevrijding van Indië. Die dag is aan Nederlander Fred Pelder jr., zoon van 18e Squadron piloot Fred Pelder sr., de eer om een replica van zijn vaders B-25 Mitchell te onthullen.
Reevers’ eerbetoon markeert de oprichting, in april exact 75 jaar geleden, van het enige Nederlands-Indische bommenwerpers squadron dat in de WO2 in de Pacific vocht. Het personeel was destijds deels Australisch.
 
Fred Pelder sr. alias ‘Pulk’ schreef geschiedenis door, drie dagen na de capitulatie van Indië, als allerlaatste Nederlands Indische luchtvaart militair te ontkomen aan de Japanse bezetters door van Sumatra naar Sri Lanka (Ceylon) te vliegen. In verband met de invasie van de Japanners had het
ML-KNIL haar eigen vloot preventief vernietigd. Maar Pelder trotseert grote risico’s, repareert één (les)vliegtuig en vliegt zonder kaart, over de oceaan: een tien uur durende monstervlucht. Nooit had iemand zover met dit type gevlogen, aangezien dit type lesvliegtuig slechts geschikt was voor één derde van deze afstand. Tevens smokkelt Pelder de allerlaatste versie van de geheime codes van het
KNIL-leger het land uit. Reevers Warbirds directeur Peter Smyth was dusdanig onder de indruk van dit strijdvaardige squadron, evenals Pelders ontsnappingsverhaal. Daarom geeft hij zijn nieuwe aanwinst, thans de enige complete B-25 Mitchell in Australië, dezelfde kleuren en de ‘Pulk’-signatuur krijgt als de originele Nederlandse bommenwerper waar piloot Pelder sr. in vloog.