PERSBERICHT


ONTHULLING ‘NEDERLANDSE’ B-25 BOMMENWERPER DOOR NEDERLANDSE ZOON VAN VETERAAN, TER ERE VAN 75-JARIG JUBILEUM VAN OPRICHTING 18e ML-KNIL SQUADRON UIT WO2 – DD. 8 APRIL TE ADELAIDE (AUS)

- Zoon Nederlandse veteraan onthult replica van zijn vaders bommenwerper in Adelaide

- Veteraan Pelder sr. schreef geschiedenis door, na de capitulatie, te ontkomen aan de Japanners en vloog in een lesvliegtuig, zonder kaart van Sumatra naar Sri Lanka

- Onthulling is vermoedelijk laatste eerbetoon in aanwezigheid van 18e KNIL Squadron veteranen
 

 
Reevers Warbirds in Adelaide eert op zaterdag 8 april 2017 het spraakmakende Nederlands-Indische 18e Squadron, onderdeel van het ML-KNIL, dat tijdens WO2 met bommenwerpers streed voor de bevrijding van Indië. Die dag is aan Nederlander Fred Pelder jr., zoon van 18e Squadron piloot Fred Pelder sr., de eer om een replica van zijn vaders B-25 Mitchell te onthullen.
Reevers’ eerbetoon markeert de oprichting, in april exact 75 jaar geleden, van het enige Nederlands-Indische bommenwerpers squadron dat in de WO2 in de Pacific vocht. Het personeel was destijds deels Australisch.
 
Fred Pelder sr. alias ‘Pulk’ schreef geschiedenis door, drie dagen na de capitulatie van Indië, als allerlaatste Nederlands Indische luchtvaartmilitair te ontkomen aan de Japanse bezetters door van Sumatra naar Sri Lanka (Ceylon) te vliegen. In verband met de invasie van de Japanners had het
ML-KNIL haar eigen vloot preventief vernietigd. Maar Pelder trotseert grote risico’s, repareert één (les)vliegtuig en vliegt zonder kaart, over de oceaan: een tien uur durende monstervlucht. Nooit had iemand zover met dit type gevlogen, aangezien dit type lesvliegtuig slechts geschikt was voor één derde van deze afstand. Tevens smokkelt Pelder de allerlaatste versie van de geheime codes van het
KNIL-leger het land uit. Reevers Warbirds directeur Peter Smyth was dusdanig onder de indruk van dit strijdvaardige squadron, evenals Pelders ontsnappingsverhaal. Daarom geeft hij zijn nieuwe aanwinst, thans de enige complete B-25 Mitchell in Australië, dezelfde kleuren en de ‘Pulk’-signatuur krijgt als de originele Nederlandse bommenwerper waar piloot Pelder sr. in vloog.
 
Dit evenement is waarschijnlijk wereldwijd het laatste eerbetoon aan het 18e Squadron waarbij inmiddels hoogbejaarde, 18e KNIL Squadron veteranen aanwezig zijn. Voormalig piloot Hans de Vries (in april 94 jaar, nu wonend in Australië) is vooralsnog en mogelijk als enige 18e Squadron veteraan op Reevers Warbirds’ Veteranen Dag aanwezig. Op die dag, 8 april, bestaan de genodigden uit nationale en internationale oorlogsveteranen en hun familie, nabestaanden van veteranen, Australische officials en een delegatie van het Nederlandse Ministerie van Defensie. Reevers roept momenteel hulp in van media om meer 18e Squadron veteranen te bereiken.
 

Korte geschiedenis 18e Squadron ML-KNIL
Dit 18e Squadron van de ML-KNIL, de militaire luchtvaart van het Nederlands-Indische leger, werd opgericht op 4 april 1942 te Canberra. Tussen 1942 en 1950 was dit het enige Nederlands-Indische bommenwerpers squadron in Indië en zelfs de gehele Pacific. Hun totale vloot bestond uit meer dan honderd B-25 Mitchell bommenwerpers waarmee ze, in verband met de Japanse inval in Indië, tijdens de oorlog tijdelijk onder Australische vlag (RAAF) vlogen. Hun taken waren het bombarderen van Japanse oorlogsschepen en landdoelen en het uitvoeren van verkennende vluchten. Ze vlogen vanaf een geïmproviseerde basis vanuit de regio Darwin in Noord-Australië. Terwijl het leeuwendeel van de vliegtuigbemanning Nederlands was, was de meerderheid van het grondpersoneel Australisch (1942-’45).
                                                                                                                                             

einde persbericht
 

 

 

NOOT VOOR DE REDACTIE

 

 
Meer info ‘Veterans Day’, 8 april, Adelaide:

  • ALGEMENE INFORMATIE EN MEDIA CONTACT 
    Voor informatie over Reevers en ondersteuning voor media bij het verslaan van dit evenement in Adelaide: s.v.p. contact Reevers media manager Phil Buckley, philaopa@gmail.com / +61-438 804 884
  • MEER INFORMATIE OVER VETERANS DAY: zie Facebook pagina van Reevers Warbirds: https://www.facebook.com/ReeversWarbirds/

 
Afzender persbericht & meer info 18e Squadron ML-KNIL:

 
Onze missie: ‘Opdat men niet vergeet’. We stellen ons tot doel dat we in Nederland blijvend beseffen dat destijds vele vaders in het 18e Squadron vochten voor onze vrijheid, Koningin en Vaderland. Om deze, bijna vergeten, geschiedenis van het 18e ML-KNIL Squadron in ere houden hebben wij vorig jaar oktober ‘De Kinderen van het 18e Squadron’ opgericht.
 

 

  • BASIC FACT & FIGURES (1942-1945):
    • Vliegtuigbemanning: 80-85% Nederlands, rest Australisch
    • Totaal personeelbestand: ongeveer 50% Nederlands, 50% Australisch
    • 900 missies en 2.400 vluchten
    • Risicovolle missies door het ontbreken van rugdekking door jagers
    • Op gemiddeld elke 11 missies, viel er 1 dode
    • 300 uit Indië gevluchte vliegers + in Australië en de VS opgeleide vliegers
    • 18e Squadron B-25 Mitchells in NL: vliegbasis Gilze Rijen & NMM Soesterberg  (B-25 van 320e Squadron in Oorlogsmuseum Overloon & Aviodrome Lelystad)